Pinnoitettavan alustan vaatimuksia

BETONILATTIAN ESIKÄSITTELYT

 

Uusi betonilattia

Sementtiliima ja mahdollinen kovettumaton sementti poistetaan joko pintahionnalla, sinkopuhdistuksella tai hapottamalla. Kaikki irtonainen tartuntaa heikentävä aines poistetaan ja sementtipöly imuroidaan huolellisesti pois.

 

Vanha betonilattia

Sementtiliima ja huonokuntoinen betoni poistetaan hiomalla, sinkopuhdistuksella tai hapottamalla. Kaikki irtonainen tartuntaa heikentävä aines poistetaan ja sementtipöly imuroidaan huolellisesti pois. Likaiset, öljyiset ja rasvaiset lattiat on syytä pestä ja huuhdella synteettisellä pesuaineella ennen muita pohjakäsittelytöitä. Alustassa oleva mahdollinen vanha maalikalvo poistetaan kokonaan hiomalla, sinkopuhdistuksella tai jyrsimällä. Vanhojen betonipintojen tai jo käsiteltyjen lattioiden esikäsittelyssä on aina tapauskohtaisesti tutkittava järkevä ja tarkoituksen mukainen menetelmä hyvän pohjatartunnan saamiseksi.

 

Pinnoitettvan alustan vaatimuksia ja pinnoitusolosuhteet

Betonin lujuusluokan on oltava vähintään C25/C30 ja kulutuskestävyysluokan 3. Pinnoitettavan alustan tulisi olla normaalisti kuiva. Betonin suhteellisen kosteuden tulee olla alle 90-98 % riippuen siitä mitä pinnoitemateriaalia käytetään. Vesihöyryä läpäisemättömän pinnoitteen alle jäävä kosteus voi aiheuttaa tietyissä olosuhteissa pinnoitteen irtoamiseen, kun vesihöryn paine ylittää pinnoitteentartuntalujuuden. Betonilattian tarpeellinen kuivuus saavutetaan olosuhteista ja betonin paksuudesta riippuen normaalisti n. 4-8 viikossa. Kun betoni on tuore tai kostea käytetään kosteanpinnan primeria (Betonin suhteellisen kosteuden täytyy olla alle 98 %) ja pinnan lämpötilan vähintään 3 ⁰C yli kastepistelämpötilan. Pinnoitustyön ja pinnoitteen kuivumisen aikana pitää ilman, pinnan ja pinnoitteen lämpötilan olla yli + 15 ⁰C ja suhteellisen kosteuden alle 80 %. On huomioitava myös että ilmatilan nopea lämmittäminen ei ehdi vaikuttaa pinnoitettavan pohjan lämpötilaan.

Tärkeää pohjalaadun suhteen on muistaa että suhteellisen ohuina käytettävät pinnoitusmateriaalit noudattavat pohjan muotoa ja profiilia. Mitä parempi on pohjan tasaisuus ja lämpötila n. 20-22 ⁰C sitä parempi myös pinnoitetun lattian jälki.